top of page

Papier is een van de meest gebruikte materialen in Nederland. Elke dag komen we met papier in aanraking en gebruiken wij dit. Jaarlijks verbruiken de Neder- landse huishoudens 1.903.000 ton, dit komt neer op 115kg per persoon. Maar wat gebeurd er met het papier nadat jij het gebruikt hebt?

​

Bijvoorbeeld RENEWI, RENEWI is een bedrijf wat o.a. papier inzamelt bij bedrij- ven/overheden en dit papier sorteert/perst tot balen en deze balen verkoopt aan een papierfabriek die er weer nieuw papier van maakt. (H. Bles, persoonlijke communicatie, 1 maart 2018)

​

De meest voorkomende verschijning is dat papier opnieuw terugkomt als papier, maar papier kan maar 6 tot 7 keer gerecycled worden. Wanneer papier wordt gerecycled worden er ook nieuwe vezels aan toegevoegd zodat het de- zelfde sterkte behoudt. Maar wat er nog meer toegevoegd wordt is chloor en andere kleurstoffen zodat papier zijn bekende witte kleur krijgt. Nadat papier gerecycled is wordt het onder andere gebruikt om opnieuw bedrukt te worden is verschillende vormen zoals de krant, magazines, folders en nog veel meer.

​

Maar nadat je jouw oud papier weg gooit gebeurd hetzelfde riedeltje weer overnieuw. Dit kan ook anders, wat kunnen we met papier doen? En is er pigment uit papier te halen? Dat is de vraag die ik tijdens mijn onderzoek ga onderzoeken. 

Experimenten

Tijdens het experimenteren met het abstraheren van kleur uit papier heb ik gespeeld met de temperatuur van het water en de tijd van het koken, dit om het maximale uit het materiaal te halen.

Proces van abstraheren

Het proces van het abstraheren van kleur begint bij het versnipperen van het papier. Deze snippers doe je in een pan waarna je er een gewenste hoeveelheid water aan toevoegt(dit is tijdens mijn experimenten om de 12 proeven verschillend geweest). Hierna begin je met het koken van de papier snippers. Ik heb de snippers 5 of 10 minuten laten koken en daarna heb ik deze afgegoten in een zeef. 

 

Om de kleur tastbaar te maken heb ik vervolgens ongebleekt biologisch katoen in het pigment gelegd.

 

Om mijn proces zo duidelijk mogelijk te documenteren heb ik elk experiment genummerd. Bij elk nummer staat duidelijk om welk foldertje, magazine etc. het gaat.

Bedrijfsbezoek drukkerij Badoux

Voor mijn project ben ik naar een drukkerij gegaan in Houten, Badoux. Deze drukkerij staat voor groen drukwerk. Bij mijn bezoek heb ik een rondleiding gekregen van Rene Klijn. Hierbij heb ik uitleg gekregen over dat zij proberen zo groen mogelijk te drukken, dit doen zij door gebruik te maken van chemieloze energiezuinige apparatuur. Het afval dat zijn maken word vervolgens weer gerecycled tot nieuw papier. 

​

Tijdens mijn bezoek hadden we het over de in en outs die gemaakt worden tijdens het inrollen van de inkt rollers. De in en outs zijn de eerste proefdrukken die vervolgens weg worden gegooid. Dit zag ik als een mooie kans om te gebruiken voor mijn project, omdat tijdens deze stap in het proces eigenlijk de fout al begint met de verspilling van papier.

 

Tijdens het bezoek heeft Rene mij ook laten zien dat het afval gescheiden word, dit wordt geprobeerd ook op kleur gedaan te worden. Hierdoor is er de mogelijkheid een grote hoeveelheid inkt uit het papier te halen tegelijkertijd. 

 

Na mijn bezoek mocht ik van Rene zoveel papier meenemen als dat ik zelf wilde, omdat het anders toch opnieuw gerecycled zou worden. 

​

Door dat ik dit bezoek heb gedaan kwam ik tot het besef dat mijn project en onderzoek misschien wel van belang zou kunnen zijn voor drukkerijen. Zodanig dat zij misschien zelf hun afval zou kunnen scheiden en hieruit hun inkt kunnen abstrahen en zo een groener bedrijf te worden door hun eigen inkt te ontwikkelen.

Paper pigment toegepast op papier

Om een terugkoppeling te maken naar het materiaal waar de pigmenten uit komen, ben ik het pigment weer gaan kleuren op papier om de relatie weer in evenwicht te brengen.

Experiment met het positioneren van de expositie

Bij de eerste schetsen voor de uiteindelijke expositie heb ik vooral gekeken naar compositie in plaats van het verhaal dat ik probeer te vertellen met mijn werk. Hierdoor heb ik uiteindelijk besloten op advies van de leraren om het zo weg te zetten dat het proces zichtbaar is.

Aanleiding tot mijn uiteindelijke project

 

In het begin ben ik gelijk aan de slag gegaan met het materiaal papier en de meest voor de hand liggende manier om hiervan een product te maken, namelijk papierpulp.

 

Na vele experimenten met papierpulp en het te combineren met verschillende soorten lijm, pigment en grote van de pulp. Kwam ik tot realisatie in de week van het afstuderen in een week, erachter dat ik totaal verkeerd bezig was. Ik was gelijk enthousiast en getriggerd om aan de slag te gaan, maar vond een mooie afleiding tijdens mijn proces en ben me hierdoor gaan verdiepen in het materiaal ipv een product

Proces verven papier op rol
De werkplaats in, ontwerp kamerscherm
De werkplaats in, bouw stellingkast en fotografie
bottom of page