top of page

   VRTBR.

THE LAST CHAIR

De zithouding die je aanneemt is vaak verkeerd en elk lichaam is anders gevormd. De VRTBR. past zich aan aan zijn gebruiker, zodat elke gebruiker comfortabel en ondersteunend kan zitten. 

 

 

Mijn werk ontstaat vanuit de interactie tussen gebruiker en product. Ik kijk hierbij vooral naar mijn omgeving en de problematiek die ik tegenkom. De vormgeving is tot stand gekomen na een onderzoek naar de ruggenwervels en hoe deze zich vormen tijdens een zithouding.

​

VRTBR. (spreek uit als Vertebra vertaling: ruggenwervel)

 

 

​

Samenvatting

Met project EXIT heb ik mijzelf uitgedaagd om vrij te kunnen werken en mezelf als ontwerper te positioneren. Dit semester begon ik met het idee dat ik mijzelf als product/meubelontwerper wilde ontwikkelen en had voor de opdracht 'de laatste..' als een vakgebied gekozen, waardoor ik mezelf meteen al in een kader stopte. Hierdoor kreeg ik voor mijzelf al een duidelijker beeld met wat ik als eindwerk wilde eindigen namelijk een meubel. Mijn laatste was ook al snel beslist het zou de laatste stoel worden. 

​

Ik heb hiervoor veel theoretisch onderzoek gedaan naar wat een stoel een stoel maakt en wat nou je juiste zithouding is of de juiste zithouding maakt. Ook ben ik veel gaan schetsen iets wat ik voorheen moeilijk vond ging nu als een speer. Ik ben gaan kijken naar de mensen om mij heen wat hun zithouding was en wat hier verkeerd aan was. Ik ben gaan kijken naar andere stoelen, waarom zijn deze stoelen goed voor je zithouding en wat gebeurd er met de stoel als je er op gaat zitten.

​

Na mijn theoretisch onderzoek en schetswerk ben ik gaan kijken waar ik me nu mee bezig hield. Dit was voornamelijk de ruggenwervels waardoor ik de ruggenwervel als uitgangspunt nam voor het verdere ontwerp van de stoel.

​

Ik heb me gefocust op de schakel die ervoor zorgt dat de stoel zich aanpast aan zijn gebruiker en wat hiervan de vorm moest worden. Uiteindelijk ben ik geëindigd met de schakel die mij het meest het gevoel gaf van een ruggenwervel. Deze schakel ben ik gaan optimaliseren zodat je er zo min mogelijk last van hebt tijdens het zitten en het juist comfort bied.

​

Ik heb de schakels uitgebreid getest door verschillende personen op het testmodel te laten zitten en te vragen wat ze er van vonden. Na de testfase ben ik begonnen met het schetsen van het frame van de stoel. Het frame moest zo minimaal mogelijk worden en iets toevoegen aan de stoel. Hierdoor ben ik uiteindelijk bij een mat zwart frame uitgekomen dat de aandacht trek naar de zitting.

​

Op de expositie ben ik het prototype gaan testen en heb hierbij veel positieve reacties en feedback ontvangen wat ik bij een eventueel doorzettend project goed zou kunnen gebruiken.

​

 

WEEK 7: Wat inspireert mij met betrekking tot 'de laatste'

Mijn laatste is de laatste stoel. Bij mijn inspiratie zie je vooral dat ik als uitgangspunt aanpasbaarheid heb. Deze aanpasbaarheid wilt ik ook centraal stellen in mijn ontwerp.

WEEK 8: Wat is de perfecte zithouding en wat juist niet?

De beginselen van mijn onderzoek starten bij wat is nou je correcte zithouding en wanneer zit je verkeerd. Hierbij ben ik schetsen gaan maken om hiermee duidelijk te maken wat er dan precies fout is en fout gaat.

WEEK 8: Verschillende (zit)houdingen en wat gebeurd er dan met de rug.

WEEK 8: Welke houdingen neem je aan tijdens het zitten.

Vooral bij de derde fase van het zitten gaat het fout. In deze fase zit je onderuitgezakt waardoor de ruggenwervels op elkaar geperst worden. Dit wordt daarna wel gecorrigeerd in fase 4 door rechter te gaan zitten.

WEEK 8: Wat maakt een stoel een stoel?

"Een stoel is een zitmeubel met een rugleuning en soms armsteunen voor één persoon. "

​

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoel

​

Dit is wat Wikipedia zegt wat de eisen zijn voor een stoel. Wat ik mij dan af vraag is waarom een barkruk soms ook een barstoel word genoemd? En waarom kan een stoel geen object zijn.

​

​

WEEK 11: Wat zijn drukpunten op ons lichaam.

In ons lichaam zitten ook drukpunten die het grootste gedeelte van het zitten bepalen. Hierbij heb ik een schets gemaakt die laat zien op welke gebieden deze drukpunten zitten. Dit zijn met name de schouderbladen, de onderrug en de billen. Deze drukpunten vormen een belangrijk focuspunt samen met de aanpasbaarheid voor mijn definitieve ontwerp.

WEEK 11: Proefjes met betrekking op aanpassing

Om te bekijken wat er gebeurd als je druk uitoefent met lucht heb ik dit geprobeerd vorm te geven met meel en ballonnen.

​

​

Zoals je ziet in afbeelding 2 is het effect op de meel met lucht veel groter dan wanneer er een ander gegeven word toegevoegd inplaats van lucht.

​

Ook bij de ballonnen zie je dat wanneer deze onder druk komen te staan ze proberen zoveel mogelijk ruimte in te nemen in het potje. Wanneer de deksel eraf wordt gehaald zie je dat de ballonnen door de druk die erop staat hun ruimte buiten het potje gaan zoeken.

WEEK 12, 13: Eerste idee schetsen met betrekking tot aanpassing

Eerste idee het gebruik van schakels om de aanpasbaarheid van de stoel te creëren.

Eerste schetsen voor de stoel hierbij wordt het frame vormgegeven of dat de stoel misschien een op zichzelf staand object moet worden.

Na een bespreek moment werd mij aangeraden te gaan kijken naar wat ik voor variaties ik zou kunnen maken als het om de schakel vorm te geven. Mijn uitgangspunt is een ruggenwervel omdat ik in mijn onderzoek erg veel gekeken heb naar hoe de ruggenwervels staan bij bepaalde zithoudingen.

Vanuit de schakels ben ik een 3D schets gaan maken van hoe de schakels in een andere positie eruit zouden kunnen zien en wat voor effect dit geeft op het ontwerp van de stoel.

WEEK 15: Definitief ontwerp

Dit ontwerp is een verdere uitwerking van schets nummer 3 hierbij heb ik ook de resultaten van het drukpunten onderzoek erin verwerkt. Of deze kleuren ook terug komen in het prototype is afhankelijk van het kleur touw dat ik ga gebruiken om de schakels te verbinden.

​

Ik heb de schakels veranderd met afgeronde hoeken zodat deze niet in het lichaam zullen prikken.

Om de werkplaats in te kunnen heb ik bouwtekeningen gemaakt om het maakproces te versimpelen.

WEEK 16: De werkplaats in

WEEK 14: Testmodel en schetsen

​

Vanuit de schakels ben ik gaan kijken of dit ook daadwerkelijk zou gaan werken. Uit het testen bleek dat de schakels zich aanpassen aan de gebruiker. Vanuit het testen ben ik de schakels gaan optimaliseren en mijn eerste ontwerpen gaan maken voor een stoel.

Ik wilde het frame van de stoel minimalistisch maken om de nadruk op de schakel zitting te leggen. Maar omdat het frame ook in verband moet staan met de rugwervels en de zithouding, ben ik gaan kijken naar hoe ik dit ondersteunende hier in terug kan laten komen.

Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om het frame mat zwart te spuiten, omdat de zitten het belangrijkste onderdeel van de stoel is. Door het zwart valt de aandacht minder op het frame en meer op de zitting.

WEEK 18,19,20 en 21: De uitvoerende fase

In deze weken ben ik mezelf bezig gaan houden in het realiseren van de stoel. Hierbij kwam het in elkaar zetten van de schakels aan bod, het realiseren van het frame en het in elkaar zetten van alle onderdelen.

​

Ik kwam al snel tot de conclusie dat als ik de stoel een fauteuil look wilden geven ik het frame hoger zou moeten maken. Dit heb ik aangepast en de andere onderdelen van de stoel hier op aangepast.

WEEK 20: Ontwerp voor de expositie

​

Voor de expositie in het Veemgebouw op Strijp S in Eindhoven ben ik gaan brainstormen hoe ik mijn project wil exposeren.

Het idee achter deze schets is dat ik de illustraties van mijn onderzoek een gedeelte van het verhaal laat vertellen. Dit doe ik doormiddel van hetzelfde materiaal als de schakels te gebruiken, omdat dit een belangrijk onderdeel is van mijn stoel. 

​

Op een van deze platen wil ik ook een korte uitleg geven over wat het project inhoud en vanuit welke gedachte dit is ontstaan.

WEEK 22: Expositie en preview

De setting van mijn expositie is veranderd ten op zichten van het eerder getoonde schetsontwerp. Ik ben door de ruimte gaan lopen om te kijken welke plek mij het meeste aansprak. Ik kwam aan het begin van de ruimte een stuk tegen met daarop een groot vlak waarbij ik meteen een goed gevoel kreeg. In het vlak zelf heb ik de stoel en de sokkels gezet. De stoel is het middelpunt en op de sokkels staan de schakels, omdat dit het hoofdonderdeel is van de stoel. Ik heb ervoor gekozen op een sokkel maar een schakel te zetten, dit heb ik gedaan omdat de ruggenwervel het uitgangspunt is van de stoel en deze dus ook de aandacht moet krijgen die het tijdens het proces heeft gehad.

​

Na de preview met Luciano en Stefanie kreeg ik een goed gevoel over hoe de expositie zou verlopen. Ik heb tijdens de expositie veel positieve reacties gehad en hier en daar een eventueel verbeter puntje met betrekking tot de steunstang aan de achterzijde van het frame. Bij de langere mensen kwam er een schakel in de rug te zitten die als onprettig ervaren werd, maar bij de wat kleinere mensen was dit niet het geval. 

​

Al met al was de expositie een groot succes.

bottom of page